A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Солонянської селищної ради

Реформа шкільного харчування у 2025 році

Дата: 05.03.2025 11:36
Кількість переглядів: 21

Фото без опису

Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує

Про реформу шкільного харчування у 2025 році

           Реформа шкільного харчування розпочалась задовго до повномасштабної російської агресії в Україну. Ще у 2020 році урядом було видано Постанову «Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування», у якій зазначалось, що удосконалення системи організації харчування в закладах освіти має забезпечити формування культури здорового, збалансованого споживання їжі, питної води, та здійснити якісні зміни в технологічних процесах, зокрема провести модернізацію обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів освіти.

           У 2023 році була розроблена СТРАТЕГІЯ реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року (схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від  27 жовтня 2023 р. № 990), яка зумовлена необхідністю планування  та  розвитку  наступних  етапів  реформи  системи  шкільного харчування з урахуванням здобутих за попередні періоди досягнень, розв’язання невирішених проблем.

         Недостатність обсягів місцевих бюджетів в умовах російської агресії для забезпечення виконання норм харчування в закладах освіти, підвищення вартості харчування, що обумовлено процесом інфляції, та зниження платоспроможності батьків, через що все менше учнів відвідують шкільні їдальні, – ось далеко не всі проблеми шкільного харчування за сучасних обставин. Тому стратегічна мета реалізації вищезазначеної роботи передбачає забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.

          Стратегія реформ шкільного харчування визначає виконання плану дій у 2025 році. Мова йде про чотири пріоритетних завдання, що стоять перед шкільним харчуванням. Це:                                                                                                                                            

- здійснення закупівель та організація надання послуг, пов’язаних із харчуванням, за спрощеною системою; достатність фінансового ресурсу для цього;

- відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР;

- формування у закладах освіти достатнього штату кваліфікованих і вмотивованих працівників, які готові втілювати поставлені перед ними завдання;

- свідомий вибір здобувачами освіти та їх батьками здорового харчування.

         При реформуванні роботи харчоблоків у закладах освіти було враховано «Методичні рекомендації щодо облаштування харчоблоків у закладах загальної середньої освіти», розроблені фахівцями Українського інституту розвитку освіти та вимоги до облаштування харчоблоку в закладі освіти прописані в Державних будівельних нормах, Державних санітарних правилах і нормах влаштування, утриманням загальноосвітніх навчальних закладів (лист Міністерства освіти і науки України 05.06.2001 N1/12-1459) і гігієнічних вимогах до приміщень харчоблоків.

       В навчальних закладах Дніпровського  (Солонянського) району функціонують  дві моделі організації харчування – «базова» кухня із власним харчоблоком; «опорна» кухня: власний харчоблок забезпечує їжею не лише власний заклад, але і його філії. Фахівцями Дніпровського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області було розглянуто та погоджено 26 сезонних меню для навчальних закладів 2024-2025 навчального року, які відповідають сучасним вимогам відповідно до  Постанові Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 “Про порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”.

         Наразі заплановане переоснащення  харчоблоків, проводиться у чотири етапи:

Проєкт модернізації.  Плани переоснащення закладу розроблені виключно на основі  технологічного аудиту.

Ремонтні роботи. Проводяться комплексно, враховуючи спроможність електромережі, наявність вентиляції,  зручне розміщення точок підключення комунікації, тощо .

Встановлення виробничого обладнання забезпечує поточність технологічних процесів  

Навчання персоналу. Оператори потужностей  постійно проводять навчання персоналу для дотримання відповідного рівня санітарної та виробничої гігієни   для профілактики харчових отруєнь.

         Насправді в рамках реформи вже зроблено багато:

створено механізм, який дозволяє кожному освітньому закладу якісно змінити підходи до харчування учнів.

- розроблені технологічні карти страв для нового  шкільного меню та харчування у дитячих садочках.

- в рамках співпраці з міжнародними партнерами триває відбудова та модернізація шкільних кухонь та харчоблоків.

-медичні працівники школи (при їх відсутності - особи, які затверджено наказом керівника навчального закладу) здійснюють щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять до їдальні, умовами їх зберігання, дотримання термінів реалізації і технології виготовлення страв, санітарно-протиепідемічним режимом харчоблоку, фактичним виконанням меню.

         На теперішній час можливо зазначити, що впроваджена Стратегія , визначений план дій, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні завдання виконуються органами місцевого самоврядування для поліпшення безпечного харчування школярів. Та найголовніший результат у тому, що реалізація Стратегії є основою для формування здорового суспільства і значного зниження  рівня неінфекційних захворювань серед дітей. Якісним показником змін у системі харчування закладів освіти на цьому етапі реформи - можливість швидко готувати безпечну, смачну та естетичну їжу, урізноманітнити її асортимент, що, в першу чергу, залежить від кваліфікації кухарів, укомплектування харчоблоків професійним кухарським обладнанням, спроможністю мереж забезпечити, безперебійне постачання якісних продуктів, що забезпечує дотримання норм НАССР та приготування якісної і безпечної їжі для дітей.

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби у

                                                                                                                                 Дніпропетровській області


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень