Реформа шкільного харчування у 2025 році
Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує
Про реформу шкільного харчування у 2025 році
Реформа шкільного харчування розпочалась задовго до повномасштабної російської агресії в Україну. Ще у 2020 році урядом було видано Постанову «Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування», у якій зазначалось, що удосконалення системи організації харчування в закладах освіти має забезпечити формування культури здорового, збалансованого споживання їжі, питної води, та здійснити якісні зміни в технологічних процесах, зокрема провести модернізацію обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів освіти.
У 2023 році була розроблена СТРАТЕГІЯ реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року (схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 р. № 990), яка зумовлена необхідністю планування та розвитку наступних етапів реформи системи шкільного харчування з урахуванням здобутих за попередні періоди досягнень, розв’язання невирішених проблем.
Недостатність обсягів місцевих бюджетів в умовах російської агресії для забезпечення виконання норм харчування в закладах освіти, підвищення вартості харчування, що обумовлено процесом інфляції, та зниження платоспроможності батьків, через що все менше учнів відвідують шкільні їдальні, – ось далеко не всі проблеми шкільного харчування за сучасних обставин. Тому стратегічна мета реалізації вищезазначеної роботи передбачає забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.
Стратегія реформ шкільного харчування визначає виконання плану дій у 2025 році. Мова йде про чотири пріоритетних завдання, що стоять перед шкільним харчуванням. Це:
- здійснення закупівель та організація надання послуг, пов’язаних із харчуванням, за спрощеною системою; достатність фінансового ресурсу для цього;
- відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР;
- формування у закладах освіти достатнього штату кваліфікованих і вмотивованих працівників, які готові втілювати поставлені перед ними завдання;
- свідомий вибір здобувачами освіти та їх батьками здорового харчування.
При реформуванні роботи харчоблоків у закладах освіти було враховано «Методичні рекомендації щодо облаштування харчоблоків у закладах загальної середньої освіти», розроблені фахівцями Українського інституту розвитку освіти та вимоги до облаштування харчоблоку в закладі освіти прописані в Державних будівельних нормах, Державних санітарних правилах і нормах влаштування, утриманням загальноосвітніх навчальних закладів (лист Міністерства освіти і науки України 05.06.2001 N1/12-1459) і гігієнічних вимогах до приміщень харчоблоків.
В навчальних закладах Дніпровського (Солонянського) району функціонують дві моделі організації харчування – «базова» кухня із власним харчоблоком; «опорна» кухня: власний харчоблок забезпечує їжею не лише власний заклад, але і його філії. Фахівцями Дніпровського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області було розглянуто та погоджено 26 сезонних меню для навчальних закладів 2024-2025 навчального року, які відповідають сучасним вимогам відповідно до Постанові Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 “Про порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”.
Наразі заплановане переоснащення харчоблоків, проводиться у чотири етапи:
Проєкт модернізації. Плани переоснащення закладу розроблені виключно на основі технологічного аудиту.
Ремонтні роботи. Проводяться комплексно, враховуючи спроможність електромережі, наявність вентиляції, зручне розміщення точок підключення комунікації, тощо .
Встановлення виробничого обладнання забезпечує поточність технологічних процесів
Навчання персоналу. Оператори потужностей постійно проводять навчання персоналу для дотримання відповідного рівня санітарної та виробничої гігієни для профілактики харчових отруєнь.
Насправді в рамках реформи вже зроблено багато:
– створено механізм, який дозволяє кожному освітньому закладу якісно змінити підходи до харчування учнів.
- розроблені технологічні карти страв для нового шкільного меню та харчування у дитячих садочках.
- в рамках співпраці з міжнародними партнерами триває відбудова та модернізація шкільних кухонь та харчоблоків.
-медичні працівники школи (при їх відсутності - особи, які затверджено наказом керівника навчального закладу) здійснюють щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять до їдальні, умовами їх зберігання, дотримання термінів реалізації і технології виготовлення страв, санітарно-протиепідемічним режимом харчоблоку, фактичним виконанням меню.
На теперішній час можливо зазначити, що впроваджена Стратегія , визначений план дій, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні завдання виконуються органами місцевого самоврядування для поліпшення безпечного харчування школярів. Та найголовніший результат у тому, що реалізація Стратегії є основою для формування здорового суспільства і значного зниження рівня неінфекційних захворювань серед дітей. Якісним показником змін у системі харчування закладів освіти на цьому етапі реформи - можливість швидко готувати безпечну, смачну та естетичну їжу, урізноманітнити її асортимент, що, в першу чергу, залежить від кваліфікації кухарів, укомплектування харчоблоків професійним кухарським обладнанням, спроможністю мереж забезпечити, безперебійне постачання якісних продуктів, що забезпечує дотримання норм НАССР та приготування якісної і безпечної їжі для дітей.
Дніпровське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби у
Дніпропетровській області